FABRİKALAR “KİRALIK İŞÇİ”YE YER AÇIYOR.
Arçelik fabrikasından 600 sözleşmeli işçinin atılması Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) çalışan 80 bin işçi içinde işten atılma endişesi yarattı.
İşten atılma korkusu yaşayanların bir kısmı B/S/H işçileri. Arçelik’teki sözleşmeli işçilerin atılmasından kiralık işçilik yasasına bağlı olduğunu söyleyen B/S/H işçileri “Bizim de akıbetetimiz aynı olabilir” diyor.
Arçelik ve B/S/H gibi beyaz eşya üretiminin yapıldığı ana fabrikalardaki daralmanın bütün Organize Sanayi Bölgesi’ni etkileyeceği gözüküyor. Metal, kablo elektrik sistemleri, plastik, enjeksiyon, cam gibi bu ana fabrikalara çalışan yan sanayide de bir daralmaya gidilip işten atılmaların yaşanacağı görünüyor. Geçen sene yıl sonundan beri tekstilde de yaşanan daralmadan dolayı neredeyse işçi atmayan fabrika kalmamıştı.
ANA FABRİKALAR İŞÇİ ATMAYA HAZIRLANIYOR
Daha önce Türk Metal’in örgütlü olduğu iki bin işçinin çalıştığı traktör ve dişli sistemlerinin üretildiği Hema’dan da işçilerin atıldığını ve atılmaların devam edeceği belirtliliyor. Tekstil sektöründe en yüksek marka değerine sahip ve ülkenin en önemli fabrikalarından olan Altınyıldız ise hazır giyim kısmı olan Beymen bölümünü kapatarak 700 civarı işçiyi Nisan ayına kadar işten çıkaracağını, Çerkezköy fabrikasında sadece kumaş üretimi yapacağını ilan etmiş durumda. Aynı şekilde 1500 işçinin çalıştığı Yünsa’nın da işçi çıkarmaya hazırlandığı söyleniyor.
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DAHA ZOR OLACAK
İşten atmalar işçiler içinde yoğun şekilde tartışılırken her işçi bunun nedenini değişik biçimde yorumluyor. Küçük işletmelerden atılan işçilerin bir kısmı ‘işlerde azalma var’ derken, bir kısmı ise asgari ücrete gelen zam nedeniyle patronların işçi maliyetini düşürmek istediğini söylüyor. Ama temel işletmelerde ise işçiler ağırlıklı olarak yasalarla ilişki kuruyor. Ya Meclisteki kiralık işçi bürolarının kurulmasını sağlayan yasanın geçmesi halinde şirketlerin işçileri kiralık olarak çalıştırmak istediği ya da atılan işçilerin yerine yeni işçi alıyormuş gibi göstererek devlet teşviklerinden yararlanmak istedikleri şeklinde yorumlar yapıyor. Her koşulda patronların kârlarının büyüdüğünü belirten Çerkezköylü işçiler, “Biz ise işsiz kalıyoruz. İşsiz kalmayanların ise hakları ellerinden alınıyor. Önümüzdeki dönem bizler için zor geçecek” diyor.
İşçilerden bazıları bu durumu 2008-2009 kriz dönemi ile karşılaştırıyorlar ve “Kriz döneminden daha beter olacak” diyor.