FeaturedGenel Merkezİşçi Haberleri

KIDEM TAZMİNATI HAKTIR, GASP EDİLEMEZ!

Son kırk yıldır patronların gasp etmeye çalıştığı ve defalarca gündeme getirilen kıdem tazminatı hakkının fona devredilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, çıkarılacak yasanın 2022’de yürürlüğe gireceğini çok net söyledi.

İktidar, koronavirüs salgını süreci boyunca açıkladığı paketler ile sermayenin kasasını doldurdu. Ücretsiz izin uygulaması ve kısa çalışma ödeneği ile milyonlarca işçi, salgın ve açlık-sefalet arasında bırakıldı. Şimdi de iktidar, salgın sürecinin devam ettiği koşullarda açıkladığı “ekonomik istihdam kalkanı paketi” ile işçi sınıfının kıdem tazminatı hakkına göz dikti.

Kıdem tazminatı, işçilerin 90 yıla yaklaşan en köklü kazanılmış hakkıdır. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir, alın terimizdir ve çocuklarımızın geleceğidir. İktidarın koronavirüs salgınını da fırsat bilerek hayata geçirmek istediği uygulama son derece yanlıştır. Çünkü kıdem tazminatının fona devri, işçi ve emekçiler için büyük hak kayıplarına yol açacak.

Kıdem tazminatı fona devredilirse; tazminat işçinin iş güvencesi olmaktan çıkacak ve patronlar, işçiyi çok daha rahat bir şekilde işten çıkarabilecek. İşsizlik sigortası fonu örneğinde olduğu gibi kıdem tazminatı fonu da amacı dışında kullanılacak. İşçilerden kesilen paralar; sermayeye, bankalara, müteahhitlere aktarılacak.

Evet; kıdem tazminatının mevcut hali işçi ve emekçiler açısından yeterli değildir, geliştirilmelidir. 1 yılın altında çalışanlar ve kendi isteğiyle işten ayrılanlar da kıdem tazminatından yararlanmalıdır. Kıdem tazminatında tavan uygulaması kaldırılmalı ve tazminat işçilerin aylık kazancı üzerinden ödenmelidir. İcra-iflas dahil işyeri kapanması durumunda işçi alacakları öncelikli olmalıdır.

Tüm bunlar için ise ne “tamamlayıcı emekliliğe”, ne de “kıdem tazminatının fona devredilmesine” gerek vardır. Yapılacak iş bellidir; yasada gerekli düzenlemeleri yapmak, gerekli denetimleri sağlamak ve kıdem tazminatını gasp eden patronlara ağır yaptırımlar uygulamaktır.

Tüm işçilere, emekçilere çağrımızdır; kıdem tazminatı hakkımızı, emeğimizi ve alın terimizi gasp ettirmeyelim! Bunun için çalıştığımız her işyerinde, her fabrikada bölüm bölüm yasayı tartışalım ve birliğimizi güçlendirelim. İşçi arkadaşlarımızla bir araya gelerek, komiteler kurarak örgütlü bir güç haline gelelim. Sermayenin ve hükümetin oyununu bozalım ve kıdem tazminatı fonuna dur diyelim!

DİSK/CAM KERAMİK-İŞ GENEL MERKEZİ