ÇALIŞAN KADINLARIN KREŞ HAKKI
Bizim ülkemizde kadın olmak zor, çalışan kadın olmak daha da zor. En zoru da çalışan anne olmak. Ne kadar sıkça duyduğumuz sözler. Eminiz ki birçok kadın bu söylemlere katılıyor. İşin ağırlığı, evin sorumlulukları birde çocukların bakımı hepsi başlı başına birer zorluk olarak çıkıyor çalışan kadınlarımızın başına.
Çalışan her anne ve potansiyel olarak anne adayları, kadınlarımız; çocuğunun büyüdüğünü görememek, ilk adımına şahit olamamak bunlardan mahrum kalmanın para olarak karşılığı yoktur. Peki sistemin direttiği koşullarda çalışmak zorunda kalan annenin evladını emanet edebileceği güvenilir yakınları yada bakıcı tutma imkanına sahip değilse? İşte birçok kadın bu durumda kariyerinden işinden vazgeçmek durumunda kalıyor. Ama bu konuda bazı iş yerleri için kanunla korunan bir hakkı var çalışan kadınların.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa dayanarak çıkarılan ‘Gebe veya emziren kadınların çalıştırılma şartlarıyla emzirme odaları ve çocuk bakım yurtlarına dair yönetmelik” kapsamında kreş açma zorunluluğu düzenlenmiştir. Yaşı ve medeni hali ne olursa olsun, 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaş aralığındaki çocukların bırakılması, bakılması ve emziren çalışanların emzirmeleri için işverence, çalışma yerlerinden ayrı ama işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunludur. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzak ise işveren taşıt sağlamak zorundadır.
Bu yükümlülüğü olan işverenler isterlerse bir araya gelerek, ortaklaşa bir yurt da açabilirler ya da kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla anlaşarak işçilerini buralara da yönlendirebilirler. Çalışan kadınlar çocuklarının sağlıklı ve güvenli bir şekilde bakılması gözlem altında olması ve yeni bir şeyler öğrenebilmesi için bu haklarını işverenden talep etmelidirler.
Kimler çocuk bakım yuvası hizmetinden faydalanabilir dersek. Şöyle özetleyebiliriz. Kadın işçiler ile erkek çalışanlar içinden çocuğunun annesi ölmüş olan veya çocuğunun velayeti babaya verilmiş olanlar faydalanır. Çocuk bakım yurduna velisinin isteği üzerine ilkokul kaydı henüz yapılmayan 66 aylığa kadar çocuklar alınır.
Kanunun işveren tarafından uygulanmaması durumda ise yaptırımı vardır kanuna uymadığı her ay için para cezası ile cezalandırılır.
Yazdığımız makalede yer alan bilgiler özet niteliğindedir. İş yerinin kreş açma zorunluluğu konusu ve dahi tüm çalışma hayatı ile ilgili konularda detaylı olarak yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.
Unutmayalım ki evlatlarımızın geleceği bizler için çok önemli bu nedenle güvenle büyümeleri için hassasiyet göstermeliyiz. ‘’Çünkü çalışmak kadının hakkı, haklarından haberdar olmak ise sorumluluğudur’’.
CAM KERAMİK İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZİ
Ayşe KUŞ